Cursussen

Beste vrijwilligers van Oisterwijk Heartsafe,

Wij willen jullie met deze nieuwsbrief even bijpraten over de gang van zaken inzake de nascholingen en de nieuwe richtlijnen met betrekking tot reanimatie.
De nieuwe richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad, die gelden van 2021 t/m 2026, geven geen grote veranderingen in de wijze van reanimeren van volwassen personen.
Wij vinden dit zeker onder huidige omstandigheden erg positief.
Ondanks dat wij weer reanimatie onderwijs mogen geven vanaf 10 mei, onder strikte voorwaarden, hebben wij besloten om hier nog zeker tot na de zomervakantie mee te wachten.

Wij hebben hier verschillende argumenten voor:

  1. Wij vinden bij een goede reanimatie les hoort ook dat je goed de beademing moet kunnen oefenen. Dat vinden wij een moeilijke opgave voor een grote groep in verband met de specifieke corona maatregelen hiervoor. Iedere cursist een eigen reanimatiepop of de longen van de pop bij iedere cursist vervangen; de longen van deze poppen kosten ongeveer 10 euro per stuk.
  2. Wij hebben van verschillende mensen al teruggekoppeld gekregen dat de reanimatie oefening zoals in de BHV wordt gegeven, op dit moment, zeker niet als positief wordt ervaren.
  3. Wij vinden dat er nog teveel onduidelijkheid is over de besmettingskans na vaccinatie.

Wij verwachten dat na de zomervakantie meer mensen zijn gevaccineerd en dat er ook meer duidelijkheid is op de kans  op herinfectie met covid-19 na vaccinatie.

De achterstand in  nascholing denken wij in het najaar 2021 met eventueel een aantal extra  zaterdagen wel in te kunnen lopen.

De gezondheid van jullie, vrijwilligers, en onze docenten staan bij ons voorop.