Niet-reanimeren wens

Niet iedereen wil gereanimeerd worden bij een hartstilstand. Met een niet-reanimerenpenning of niet-reanimerenverklaring maak je deze wens kenbaar.

Kwaliteit van leven na hartstilstand
Door snel te starten met reanimeren bij een hartstilstand, is er een overlevingskans. Sommige mensen willen echter niet gereanimeerd worden. Bijvoorbeeld omdat ze ernstig ziek zijn. Voordat je een besluit hierover neemt, is het belangrijk te weten dat mensen die een hartstilstand overleven, er over het algemeen goed uit komen.

Onze voorkeur hoe te handelen tijdens een reanimatie
Voor onze vrijwilligers hebben we onze (Oisterwijk Heartsafe) voorkeur van handelen geformuleerd die we ook tijdens onze reanimatiecursussen meedelen aan de cursisten:

  • Je gaat als burgerhulpverlener niet actief op zoek naar een verklaring/tattoo/penning enz. bij het slachtoffer
  • Tref je wel een dergelijk reanimeer-mij-niet medium aan, dan mag je stoppen. Dit heeft de voorkeur van Oisterwijk Heartsafe.
  • Heb je er persoonlijk een probleem mee om te stoppen, dan ga je door met de reanimatie. Maar dit heeft dus niet de voorkeur van Oisterwijk Heartsafe.
  • Bij het in gevaar komen van de eigen persoonlijke veiligheid dan beslis je natuurlijk zelf wat je doet. Die inschatting moet je zelf maken dan.

Kijk voor meer informatie over dit onderwerp op:
https://www.hartstichting.nl/reanimatie/niet-reanimeren-wens
https://www.hartstichting.nl/reanimatie/kwaliteit-van-leven-na-reanimatie