Nederland kan nu binnen 6 minuten reanimeren


6 december 2021
In heel Nederland kan nu binnen 6 minuten worden gestart met reanimatie bij een hartstilstand. Een enorme mijlpaal waar duizenden levens per jaar mee worden gered. In 4 jaar is het aantal burgerhulpverleners in ons land met bijna 50% gegroeid. Ook het aantal AED’s nam de afgelopen jaren hard toe. Op 6 december 2021 werd deze mijlpaal gevierd in het bijzijn van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Waarom een mijlpaal?

Nederland is het eerste land ter wereld met een landelijk reanimatienetwerk burgerhulpverleners.
Burgerhulpverleners zijn gemiddeld 2,5 minuut sneller ter plaatste dan een ambulance.
Afgelopen 4 jaar was er een forse stijging van het aantal burgerhulpverleners.
Ook het aantal AED’s is enorm gestegen.`

Op dit moment zijn er maar liefst 245.000 mensen in Nederland aangemeld als burgerhulpverlener bij HartslagNu. Dit waren er 4 jaar geleden 170.000. Met die enorme groei kan nu bij elke alarmering een burgerhulpverlener worden opgeroepen, die binnen 6 minuten kan starten met reanimeren.

De eerste 6 minuten zijn cruciaal voor de grootste overlevingskans. Dit noemen we ook wel de 6-minutenzone. Daarin bieden mensen binnen 6 minuten de juiste hulp bij een hartstilstand: ze bellen 112, starten met reanimeren en zetten een AED in.

Uniek netwerk van vrijwilligers
Ons land is het eerste land ter wereld dat een fijnmazig en landelijk reanimatienetwerk van burgerhulpverleners kent. Dit netwerk van vrijwilligers is constant in beweging en nieuwe aanmeldingen blijven nodig om zoveel mogelijk levens te kunnen redden. Bijzonder is dat het systeem volledig draait op de enorme inzet van vrijwilligers die helpen om levens te redden in hun buurt.

Bron: HartslagNu