Kennismaking met Henk van Aert, Bestuurs-adviseur en trainer voor Oisterwijk Heartsafe

Nadat de Stichting Oisterwijk Heartsafe in het leven was geroepen en hun doelstelling helder was, werd ik in het voorjaar van 2007 uitgenodigd om mijn visie te geven over een heartsafe project.

Ik was net begonnen met een eigen trainingsbureau en dealerschap in AED apparatuur, met de naam Cordiality Care. In gedachten had ik dit al rond en een stokpaardje van mij is "borging". Dit komt voort uit het feit dat ik naast ambulanceverpleegkundige ook kwaliteitsmedewerker ben geweest bij de RAV MWN Brabant. Samen met de Stichting mijn visie vertalen in de praktijk, dat was de uitdaging. Met andere woorden;"Hoe kunnen we het goed mogelijk regelen".

Eerst moest de alarmering goed en duidelijk weggezet worden. Samen met grondlegger Stefan van Hulsbergen van Vivon, introduceerde we PAMS, nu AED Alert, bij de meldkamer ambulancedienst, een betere plek is niet ogelijk.
Vanuit de meldkamer wordt nu AED- (sms) Alert automatisch gekoppeld bij ‘vermoedenreanimatie’. Dit was een enorme stap voorwaarts in het project Oisterwijk Heartsafe waar natuurlijk ook Moergestel en Heukelom in deelnemen.Verder werd gekeken wat voor apparatuur is 24 uur per dag, 7 dagen in de week, geschikt onder alle weersomstandigheden, gemakkelijk te bedienen, en te combineren met AED Alert.

Eerst werden bedrijven en later woonwijken voorzien van AED in een kast met verwarming, verlichting, alarm en pincode. Stap voor stap omdat er ook vrijwilligers rond een AED moeten wonen of werken. Vrijwilligers die kunnen reanimeren én een AED kunnen bedienen én die zijn geregistreerd bij AED-Alert.

Mensen die iets willen betekenen als er in hun buurt iemand getroffen wordt door een circulatiestilstand, dat is de kern van het project! Het is niet niks als je betrokken raakt met een zaak die gaat over leven en dood. Hiervoor is ook het vangnet "nazorg" geregeld, ontzettend belangrijk dat we elkaar hierin helpen. Al jaren is het project continue met verbetering bezig en wat er nu gerealiseerd is kan uniek genoemd worden. Er zijn zo'n 45 systemen stand-by, er is nazorg, een technische commissie voor de apparatuur en waar we heel veel gebruik van maken is de web-site www.oisterwijkheartsafe.nl.

Maar voor borging van het systeem zijn veel vrijwilligers nodig die willen investeren voor onze doelstelling; "Binnen 6 minuten reanimeren en een AED inzetten".

Aanmelden voor Oisterwijk Heartsafe kan via onze website of www.aed-alert.nl. Het enige wat u nodig heeft is een aantekening Reanimatie en AED, dit staat ook op een BHV cursus.
Help de stichting Oisterwijk Heartsafe en wordt ook vrijwillig hulpverlener!

Hartelijk dank, Henk van Aert.