Reanimeer mij niet, een dilemma?
Sommige mensen willen niet gereanimeerd worden. Het is van belang dat artsen en reddingwerkers tijdig op de hoogte raken van deze wens. De NVVE heeft daarvoor een niet-reanimerenpenning ontwikkeld. Als men deze penning draagt, zal dit opgemerkt worden bij reanimatie. Volgens de WGBo* mag dan niet worden gereanimeerd. Deze niet-reanimerenpenning is een op zichzelf staande verklaring, voorzien van pasfoto, handtekening, naam en geboortedatum en hiermee volledig rechtsgeldig. De penning is van aluminium met een kunststof coating en heeft een afmeting van 5 x 3 cm (h x b).

Wat is een niet-reanimerenpenning?
Met een niet-reanimerenpenning kan worden aangegeven dat men niet gereanimeerd wilt worden. Als een niet-reanimerenpenning wordt gedragen,
wordt dit opgemerkt bij reanimatie. Volgens de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO mag dan niet worden gereanimeerd.

Niet-reanimerenpas
De NVVE gaf vroeger een niet-reanimerenpas uit met bijbehorende penning. Sinds 2006 geeft de NVVE alleen een niet-reanimerenpenning uit. Hierdoor hoeven hulpverleners niet langer op zoek naar een niet-reanimerenpas. Als men het behandelverbod goed met de arts(en) en naasten heeft besproken, kan men de niet-reanimerenpas met penning blijven gebruiken.

Opmerking redactie Nieuwsbrief: Voortschrijdend inzicht kan betekenen dat de inhoud van dit artikel wijzigt. Voor actuele informatie over dit onderwerp, kijkt u op de website van de WGBO.

 

 * WGBo = Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst